Хайдушко мезе от сланина с подправки по стара рецепта
Хайдушко мезе от сланина с подправки по стара рецепта
Оценка: 5 от (1 гласували)
Източник: gotvach.bg
Необходими съставки
  • сланина - 5 кг с кожата
  • сол - 6 кг едра
  • Подправки за 1 кг
  • червен пипер - 8 с.л.
  • чубрица - 6 с.л.
  • кимион - 5 с.л.
  • сминдух - 1 с.л.
  • чесън - 1/2 с.л. на прах
  • лют пипер - 1/2 с.л. на люспи (по желание)
  • праз - по желание
Начин на приготвяне

С носталгия се връщам в детските си спомени за ветровитата морска зима с много сняг, топлото огнище и домашните мезета на дядо и баба.

Смесените аромати на блажните коледни вкусотии с бабините гозби, къкрещи на печката - истинските благинки за очите, сърцето и душата.

С тази стара рецепта из оръфаните тефтери на дядо всяка година си приготвяме паприкованото мезе и отпиваме глътка червено вино в негова памет.

Най-вкусна е сланината, отделена от гърба на прасето. За предпочитане е, защото там тя е по-дебела и е подходяща за осоляване, паприковане или съхранение.

Преди да пристъпи към осоляването, дядо я зариваше в сняг за 6-10 часа. Обясняваше, че снегът я изкисва и я прави по-крехка. Сега ние я накисваме в студена вода за същото време. Оставяме я в хладно помещение да се отцеди добре.

Подсушаваме сланината с памучна кърпа или с домакинска хартия. Нарязваме парчетата на квадрати. Тяхната дължина е приблизително 20-25 см., ширината им -10-15 см., а дебелината е около 4 пръста.

Времето, през което ще трае процесът на осоляване, ще зависи от дебелината на нарязаните парчета сланина. Тя задължително трябва да е с кожата.

Приготвяме правоъгълен съд, в който ще осоляваме и изкисваме сланината. На дъното му поръсваме пласт от около 2-3 см. едра сол. Подреждаме възможно най-плътно парчетата с кожата надолу, за да не остава въздух между тях.

Затова подпълваме между тях още едра сол. Отново редуваме сланина и ред едра сол, докато сланината привърши. Отгоре завършваме реда, като посипваме 2-3 см. от едрата сол.

Поставяме съда в студено помещение за 10-14 дни, докато трае процеса на осоляването. Сланината ще поеме от солеността толкова, колкото ѝ е необходимо.

В 5-6 литров съд преваряваме изворна или филтрирана вода. След като изстине напълно заливаме с нея сланината.

Задължително водата трябва да е 4-5 пръста над осолените парчета. Притискаме ги с тежък предмет, за да не изплуват.

Оставяме сланината в соления разтвор още 10-12 дни (по този начин са я съхранявали в студената маза до пролетта). Изваждаме по едно-две парчета за консумация и ги паприковаме.

Изплакваме ги добре със студена вода и ги изкисваме от солта за 5 часа. Сменяме водата два пъти.

Смесваме упоменатите сухи подправки. По желание можете на прибавите нотка пикантност с лютивия пипер. Овалваме добре парчето сланина в подправките и го увиваме във фолио за свежо съхранение.

Поставяме го за 2-3 дни в хладилник, за да поеме от ароматите и се овкуси добре. По желание можете на нарежете праз на шайби и да ги "полепите" към парчето паприкована сланина. Той допълнително придава характерен привкус на мезето.

Ваше е предпочитанието да паприковате сланината по парчета-две, за моментна консумация или пък да овкусите всичките такива и да ги съхранявате във фризер. Там те ще издържат до другата година, ако изобщо остане нещо от това вкусно, блажно мезе.

Част от папри

Описание
Българска кухня
В moqtarecepta.com сме събрали огромно разнообразие от най-любимите и вкусни рецепти в България. Избраната рецепта е от категория - Предястия Мезета . Насладете се на най-добрите рецепти, специално подбрани за вас! Хайдушко мезе от сланина с подправки по стара рецепта е правилният избор, който ще удовлетвори всички ваши претенции.
Принтирай тази рецепта!
Гласувай за тази рецепта
Категории